Смъртта на Запада Патрик Бюкенън констатира, че от двадесетте нации с

...
Смъртта на Запада Патрик Бюкенън констатира, че от двадесетте нации с
Коментари Харесай

Залезът на Европа: Трета част – Демографската смърт

Смъртта на Запада ” Патрик Бюкенън установи, че  от двадесетте народи с най-ниско ниво на раждаемост в света осемнадесет са европейски . През 2001 година той написа, че междинното ниво на раждаемост в Европа се равнява на 1.4, до момента в който за опазване на съществуващия брой на популацията е нужна раждаемост най-малко от 2.1 деца на семейство. В резултат на „ европейските полезности ” на къснопотребителския неолиберален капитализъм, свързани с по този начин нар. джендъризъм, упадъка на фамилията, намаляването на броя на деца и увеличението на децата, раждани извънбрачно, междинното ниво на раждаемост в Европа е паднало до 1,4 деца на една жена, а за опазване на сегашната бройка на популацията се изисква най-малко 2,1.  При най-голямата нация в Европейски Съюз – немската, в продължение на 15 години към този момент нивото на раждаемост е 1,3 деца в семейство и по тази причина има създатели, които я характеризират като “умираща нация ”.  При тези темпове до 2050 година популацията на тази страна ще намалее от 82 на 59 милиона, а съотношението сред остарели и младежи ще бъде две към едно в интерес на старците.

В западноевропейските страни и сега има гигантска липса на работна ръка в съвсем всички браншове, без значение от гигантския импорт на служащи от Източна Европа и от украинските имигранти. Само в строителството в Германия има недостиг на 200 000 работни места. Същото е във всички останали браншове. Затова там неотдавна бе импортиран за приемане закон облекчаващ доста вземането на немско поданство от чужденци.   Да му мисли умиращата демографски Източна Европа, която вследствие на това доста по-бързо ще упада и изчезва . А добре е известно, че застаряването на популацията на всички места е съпроводено и с трендове на понижаване на растежа на Брутният вътрешен продукт, както и с увеличаващо се натоварване на обществените системи. Рязкото ускорение на растежа на всички места е било обвързвано с съществуването и на огромно количество младо население. Това го виждаме сега при съпоставяне на развиването на стопанските системи на застаряващия демографски Европейски Съюз и най-ускорено демографски развиващия се континент Африка. Според Международния валутен фонд през 2023 г.  от 10-те най-бързо разрастващи се стопански системи в света 7 са в Африка, а 6 от 10-те най постепенно разрастващи се или с негативен растеж икономики  са в Европа .

През 1900 година, когато Европа е във върховата си форма на международна мощ популацията й е 300 милиона от общо 1 600 000 милиона в света или това е към 19 % от международното население. След това стартира понижаване на това съответствие. През 2020 година в Европейския съюз живее единствено 5.8 % от международното население, до момента в който в Африка живее 17 %, а в Азия – 60 %. Същевременно демографските предпоставки за залеза на Европейски Съюз се ускоряват и са най-големите в света. Ежегодно популацията в трудоспособна възраст в Европейски Съюз понижава с 1 милион души, а с това понижава и геополитическата роля на Европейски Съюз. Делът на популацията на 27 страни от ЕС като част от цялото население на света е намалял от 12 % през 1960 година до 6 % в 2022 година и се чака да падне под 4 % към 2070 година Ускорено пада броят на популацията в трудосособна възраст. Това население е намаляло с 3.5 милиона души сред 2015 и 2020 година и се чака да намалее с още 35 милиона души до 2050 г.  През 2022 г.   с максимален дял от популацията над 65 години шест са в Европа – Италия (24.1 %), Финландия (23.3) %, Португалия (22.9 %), Гърция (22.8 %), Германия (22.4 %), България (22.4 %) . Намаляващото и застаряващо население на Европейски Съюз натоварва обществените системи и както демонстрира изключително мощно опитът на Япония от 1980-те години насам икономическото разследване от това е внезапното рухване на растежа на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. Там изключително блестящо намаляването на работната мощ е обвързвано с икономическа застоялост, каквато към този момент следим в Европейски Съюз и заради геоикономическите, геополитически промени и разделянето му от стопанската система на Русия.

Това прави нужна нова работна ръка и се ускорява наклонността на търсене и привличане на имигранти от далечни страни, с цел да се компенсира неналичието й. България е характерен образец на страна, която в възходяща степен търси и внася извън служащи, изключително в областта на туризма. Политици в Унгария и Полша, които бяха мощно антиемигрантски настроени, изправени пред неналичието на стотици хиляди служащи на пазара на труда променят позициите си и търсят работна мощ от целия свят. 

В същото време липсва дарба да бъдат интегрирани към обща еднаквост милиони имигранти. Таково огромно количество хора, които да идват в Европа от други континенти и с друга религиозна и цивилизационна принадлежност за толкоз малко време не е имало в никакъв случай преди този момент в историята, в това число и по време на рухването на Римската империя. И в този момент обичайното европейско население се заменя с имигранти от Африка и Близкия изток, които расово и религиозно са напълно разнообразни. Във всяка от двете най-големи страни в Европейски Съюз – Германия и Франция броят на ислямското население към този момент е сред 5 и 6 милиона души. Тяхното консолидиране в условия на общо повишаване на социално-икономически неравенства става невероятно. Те основават в европейските страни все по-голямо количество анклави, гета, затворени квартали в огромните градове, в които се следи развой на ислямизация и възходящо количество терористични офанзиви и това е изключително типично да вземем за пример за страни като Франция. Навсякъде в Европа броят на джамиите пораства доста по-бързо в сравнение с християнските църкви и техният брой към този момент е над 6000. В страни като България към този момент броят на джамиите на човек от ислямското население е два пъти по-голям в сравнение с броят на църквите  по отношение на християнското население. Дори в Германия нещата се развиват толкоз бързо, че данните за броя на джамиите не са задоволителни и те се пресмятат в рамките на между 2350 и  2750. Увеличава се количеството книги и публикации на Запад, в които се гледа песимистично на тази наклонност, която подхранва възхода на националистически и антиемигрантски политически сили, подтиква построяването на разнообразни видове стени по границите на европейските страни.

Този развой изключително мощно се демонстрира в периферията на Европа, където върви ускорено понижаване на популацията и заради това, че европейският буржоазен център извлича младата работна ръка от нея и я притегля при себе, с цел да компенсира намаляващото се количество работна мощ в своите национални страни. Ние го виждаме за 33 години неолиберален капитализъм у нас, през който загубата на българско население е по-голяма в сравнение с за 500 години Османско иго. С огромна, въпреки и не колкото при нас скорост обаче върви ликвидацията на популацията на целия Балкански полуостров и в множеството европейски страни.

Европа е единственият континент в света, в който делът на популацията през 2020 година над 65 години е повече от каузи на популацията под 15 години –  съотношението е 19 на 16 %, до момента в който за света като цяло 10 на 25 %,  а в прилежащата на Европа Африка, съотношението сред децата до 15 години и възрастните над 65 години е  40 % на 3 %.  И сега в голям брой браншове липсва работна ръка. Затова и Европа е континентът, който в най-висока степен е заставен да усилва пенсионната възраст, заради намаляващата работна мощ и да подвига налозите или да задлъжнява, с цел да може да поддържа обществените си системи.

До 2050 година популацията в трудоспособна възраст в Европейски Съюз ще намалее с 20 %. От огромните страни изключително мощен демографски крах ще преживеят Италия, Испания, Германия. За да запазят икономическите си благоприятни условия и обществените системи  те  ще се нуждаят от интензивен приток на имигранти, които да компенсират загубата на работна мощ, само че в същото време това ще води до етническа и религиозна замяна на популацията, както това е ставало по времето на упадъка на Римската империя, когато локалното население се подменя от идващите откъм Азия племена. Ако например Германия дори усили възрастта на пенсиониране на 68 години, то с цел да компенсира потребността от работна мощ тя ще се нуждае от 200 000 имигранти приблизително годишно. Италия и Испания ще се нуждт годишно приблизително надлежно от 414 000 и 338 000 непознати етнически и религиозни имигранти, които да подменят намаляващо италианско и испанско население. Този развой ще бъде още по-ускорен в източноевропейските страни. Очаква се до 2050 година популацията на възраст сред 20 и 64 години да намалее с една трета в България, с  26% в Полша и с  22% в Румъния и тяхното население ускорено ще се подменят от идващи от Африка и Азия хора с непознати идентичности, което ще води до засилващи се етно-религиозни спорове и подмени на национални идентичности. 

В момента в Африка живеят 1.4 млн. души, до момента в който в Европа като цяло е към 748 млн., т.е. към два пъти по-малко, само че европейското население като цяло понижава, а в Африка, където 60 % от популацията е под 25 години през всяка последваща година през идващите няколко десетилетия ще се включват повече младежи в работната мощ в сравнение с общо в целия останал свят. През идващите 25 години Африка ще добави 800 милиона души към своята работна мощ, до момента в който Европа ще усили със стотици милиони своите пенсионери, които ще изискват възходящи обществени разноски от страната. Прогнозите са, че към 2050 г. населението на Африка ще бъде 2.5 милиарда души, до момента в който това в Европа ще падне на 419.5 млн., т.е. ще бъде към 6 пъти по-малко. Това ще има като следствия демографски, а и стопански колапс на европейското население и заместването му последователно с африканско, по този начин както в упадащата Римска империя популацията демографски е било сменено с прииждащи племена от Азия. Неслучайно тактиката на нововъзхождащата международна мощ Китай е на разгръщането на доста тясни връзки с Африка в изискванията на американската тактика на делене на стопанската система на Съединени американски щати от тази на Китай. Така се оформят напълно нови районни блокове. През идващите години съотношението на броя на популацията на Африка по отношение на Европа ускорено ще се усилва и като се имат поради климатичните промени и климатичните бежанци можем да чакаме, че до края на 21 век популацията на Европа ще се африканизира и ислямизира, а немалка част от локалното население, изключително в страни като България, които понижават с гигантска скорост въобще ще изчезнат или ще се трансфорат в надменно малцинство.

Това е ускорено разгръщаща се наклонност и сега. Общият брой на имигрантите в Европа през 2020 година е 86.7 млн. души, което е 11.6 % от нейното население. Същевременно, заради липса на работна ръка огромните западноевропейски страни от вида на Германия трансформират законодателството си за по-лесно придобиване на немско поданство и са подготвени да привлекат нови имигранти. Голяма част от тези имигранти идва от мюсюлмански страни от Близкия Изток и Африка. Това бързо  трансформира религиозния и цивилизационен състав на обичайно християнска Европа. Раждаемостта на мюсюлманите и в Западна Европа сега е три пъти по-висока, в сравнение с немюсюлманите, и към 20 % от децата и младежите в Европейски Съюз към този момент са от мюсюлмански фамилии. В резултат на това мюсюлманските общности в Европа са доста по-млади като цяло спрямо немюсюлманските. Според проучване на Пю Рисърч Център   се очаква  към 2050 година мосюлманското население в Европа да бъде 75 млн. 550 000 души като най-голямо количество ще бъде в Германия – 17 млн. 450 000 души, във Франция – 13 млн. 210 000, в Италия – 8 млн. 250 000, в Швеция- 4 млн. 450 000, в Испания – 2 млн. 810 000, в Нидерландия – 2 млн. 790 000.

 В същото време това, което се следи в доста страни в Европейски Съюз е неспособността им да интегрират другите религиозни и расови малцинства, тяхното затваряне в великански гета, разгръщането на националистични групи и реакции против тях от локалното население. За това способства и фактът на глобализацията на осведомителните връзки, на опцията да живееш в Европейски Съюз, само че непрекъснато да си в информативен контакт с медиите и хората от своята лична страна и по този начин в непозната среда освен да не отслабва твоята обичайната еднаквост, само че да се ускорява.

Франция, в която към 10 % от популацията е мюсюлманско, е характерен образец в това отношение. Това се видя по време на протестите и разрушенията от страна на имигрантите от Африка в огромните градове през юни 2023 година след убийството на 17 годишно момче от техните среди. И това не е инцидентно, там съгласно френската статистика в редица обитаеми пунктове и градове, както и в елементи на Париж числеността на децата и юношите с мюсюлмански и неевропейски генезис е три пъти по-голямо от това на техните връстници от локалното население. В същото време това са и райони с най-низки приходи. Переспективите за интеграция на възходящите количества имигранти се оказват мираж, както заради социално-икономическите неравенства, по този начин и заради това, че във Франция това са хора от някогашните френски колонии с тежките контузии на убийствата, употребата и насилията против тях в колониалната ера и в началните стадии на робовладелски капитализъм. И това не е инцидентно, без значение от лозунгите за „ европейски полезности “, защото неравенствата в доста връзки имат и расови и религиозни измерения. Затова и страховете от възходящите имигрантски талази във всички европейски страни се ускоряват, без значение от възходяща липса на работна ръка в тях. Неслучайно да вземем за пример Швеция, която от времето на Наполеоновите войни в продължение на повече от два века бе неутрална страна, в този момент изиска да стане член на военния блок НАТО – казусът й не бе просто Русия, а това че тя бе отворила вратите си за огромен брой имигранти, доста от които от дълго време са трансформирали нейните градове във военни зони на съперничещи си незаконни групировки, атакуващи се с огнестрелно оръжие и бомби, а груповите изнасилвания са постоянно срещано събитие.

Същевременно климатични и други фактори внезапно ще усилват имигрантските потоци към Европейски Съюз, защото всички тактики за понижаване на замърсяването на въздуха и световното стопляне към този момент не работят и има подозрения до каква степен ще работят сполучливо при неолибералния капитализъм. И на последната среща СОР27 в Египет, проведена от Организация на обединените нации по климатичните промени през ноември 2022 година не бе реализирано съглашение за прекъсване на изгарянето на изкопаемите горива и естествените бедствия занапред ще се разпростират. През последното десетилетие всяка година към 20 млн. души си сменят мястото на живот заради естествени бедствия, а през идващите години се чака техният брой ускорено да нараства. Според разнообразни проучвания две трети от страните в света, които сега и през идващите години са най-застрашени от измененията в климата и ще раждат възходящо количество бежанци се намират в Африка. Африка отделя по-малко от 3 % от въглеродния двуокис в света, а нейните някогашни колониални господари от Европа са най-големите виновници през последните повече от два века за измененията в климата, само че част от климатичната неправда е, че Африка е сред най-заплашените от такива бедствия район на света. При това състояние нейното население ще търси избавление не другаде, а в Европа. Да си спомним още веднъж, че краят на Римската империя пристигна като резултат от демографския крах в нея и компенсирането му посредством големите тълпи от имигранти, идващи от Азия, където има климатични промени. При това следва да се има поради, че досегашният опит и проучвания демонстрират, че климатичните бедствия стават един от значимите катализатори за развихрянето на обществени спорове и войни, както се видя от събитията в Сирия и това, че те доведоха до милиони мигранти.

Клуб 24 май

Още публикации от Васил Проданов01.03.2024Васил Проданов33934Залезът на Европа: Втора част – Технологическият залез
В историята технологиите са играли основна роля за това коя страна и район ще заемат водеща геополитическа и геоикономическа позиция в света. От изобретяването на печатната машина през 1439 година от Йохан Гутенберг до множеството открития през XIX до началото на ХХ век Западна Европа...

26.02.2024Васил Проданов123665Залезът на Европа: Първа част - Икономическият залез
Известно е, че началото на развиването на капитализма и обвързваните с него открития в доиндустриалната и индустриална ера се правят в Западна Европа, която от XIX век насам се трансформира в геоикономическия и геополитически исполин, който владее света. В нея се слагат основите на...

06.01.2024Васил Проданов32421Кризата на неолибералния капитализъм ражда още веднъж фашизъм
От няколко години на уеб страницата на Европейската комисия по стопански и обществени въпроси стои публикация, озаглавена „ Фашизмът е във напредък: от кое място идва и по какъв начин да го спрем с общ европейски отговор “. В нея се споделя, че фашизмът преди Втората международна война е обвързван тясно с огромната...

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед1127Проф. Боян Дуранкев: Бъдещето на Европейския съюз и България в подтекста на въздействието на Азия и КитайАлтернативен Поглед9899Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед15698Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед11280Проф. Захари Захариев: Въпреки неодобрението - 70%-80%, България остава пленник на това правителствоАлтернативен Поглед14331 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед378835Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед162364Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126317Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118423Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед93770Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четени  Васил Проданов  Array </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР